Ünvan değişikliğinde mülakat kaldırılmalı

Ulaştırma ve Demiryolu Çalışanları Hak Sendikası (UDEM HAK-SEN) Genel Başkanı Abdullah Peker, TCDD Ünvan değişikliği yönetmeliğinde 22 Ekim 2016 tarihinde yapılan değişik ile getirilen sözlü sınav (mülakat) şartının kaldırılmasını istedi.
Peker açıklamasında değiştirilen yönetmelikte daha önce Şube Müdürü ve Müdür düzeyindeki kadrolar için yazılı sınav sonrası sözlü sınav şartının olduğunu ve değişiklikten sonra şef ve altındaki ünvanlar içinde sözlü sınav şartının getirildiğini bu uygulama ile ünvan değişikliklerinde personelin üye olduğu sendikanın göz önüne alınabileceğini söyledi.


Hükümetimizden beklentimiz unvan değişikliği yönetmeliğine 22 Ekim 2016 tarihinde getirilen sözlü sınav (mülakat) şartı ile ortaya çıkan adaletsizliğin bir an önce giderilmesidir.

Daha önceki uygulamada ilgi yönetmelikte sadece şube müdürü ve müdür düzeyindeki kadrolar için yazılı sınav sonrasında sözlü sınav uygulanıyordu ve şef ve altındaki unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda yazılı sınav puanı esas alınıyordu. Yapılan değişikliğe göre şef ve altındaki unvanlara yapılacak görevde yükselme niteliğindeki atamalar için de yazılı sınava ek olarak sözlü sınav şartı getirildi. Buna göre yazılı sınava giren ve en yüksek puanı alan beş katı aday sözlü sınava alınacak. Yazılı sınavdaki puan şartı da 70'ten 60'a indirildi. Yazılı sınav ile sözlü sınavın ortalaması alınarak atamalar yapılacak. Bir diğer değişiklik de unvan değişikliği sınavında oldu. Unvan değişikliği suretiyle atama yapılan kadrolara da yazılı sınava ek olarak sözlü sınav şartı getirildi.

Söz konusu durum ile bazı idari amirler belirli bir sendikanın belirli üyelerine veya kendi kişisel yakınlıklarına göre taraf gözetebilirler. Hal böyle olunca kamudaki hiyerarşi başta olmak üzere kamuda her şey temelden sarsılacaktır. Çünkü adaletsizliğin olduğu yerde hiçbir şey düzgün yürüyemez. Bu durumda memurlar ne severek işlerini yapabilirler ne de kamu da gelecek beklentileri kalabilir. Liyakat olmayınca kamunun ilerleyip gelişmesi de beklenmez. Sonuç olarak büyük ve güçlü bir Türkiye ancak kamuda adalet ile mümkün olabilir. Kamuda adaleti ülke yönetiminde her şeyin başlangıç noktası olarak düşünmeliyiz. İnsanların devlete güvenmelerini sağlamak istiyorsak kamuda adaleti sağlamalı ve gerçek bir liyakat anlayış ve kriteri geliştirmeliyiz.

Sorunun çözümü için bir an önce görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde sözlü sınav şartı kaldırılmadır ya da sözlü sınavda verilen notlar; kamuya öğretmen alımlarında sözlü sınav notlarına getirilen kısıtlama gibi yazılı sınavda alınan nottan en fazla ±5 puanı aşmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır.

Hükümetimiz bu referandum sürecinde umarım bu konuyu acil olarak bir düzenleme ile düzeltecektir.
Eklenme : 27 Mart 2017

Bu habere ekli dosya bulunmamaktadır

Facebook'ta Paylaş
Adres : GMK Bulvarı 40/2 Kat 2 Maltepe / ANKARA - Telefon : G.Bşk:05445516454 - Faks : (0312)2290326